Kiszonki w klasach 1f, 3b i 3g
W minionym tygodniu klasy 1f, 3b i 3g postanowiły przygotować zapasy na zimę.
W pierwszej kolejności uczniowie dowiedzieli się, w jaki sposób nasi przodkowie przygotowywali i przechowywali jedzenie. Zostali zaznajomieni z techniką wędzenia, suszenia, solenia, marynowania, wekowania i kiszenia. Poznali różne rodzaje naczyń - kamionkowe garnki, gliniane naczynia, słoiki, flaszki, drewniane beczki. Dowiedzieli się, jak radzono sobie bez lodówki i elektryczności oraz poznali miejsca, takie jak spichlerz, piwnica, lodownia, komora, spiżarnia. Okazało się, że niektóre z nich są dalej użytkowane przez dziadków czy pradziadków!
Przystępując do kiszenia ogórków, uczniowie przygotowali miejsce pracy oraz potrzebne produkty. Korzystając z wiedzy „Etnoekipy” doczytali, jakie przyprawy i zioła należy zamknąć w słoiku z ogórkami. Próbowali odróżnić je wykorzystując wszystkie zmysły. Bez trudu rozpoznali pieprz i czosnek. Sól była inna, niż ta, której, na co dzień używa się w domu, lecz smakowała tak samo. Koper natomiast bez problemu został rozpoznany po zapachu. Korzeń chrzanu miał intensywny zapach i nikt nie odważył się go spróbować. Największym zaskoczeniem były jednak liście dębu, które mają nadać ogórkom kruchości.
Gdy teoria została już opanowana pozostało przystąpić do pracy. Każdy miał swoje zadanie. Począwszy od umycia ogórków, przez obranie czosnku, przygotowanie solanki, obranie chrzanu, włożenie ogórków i przypraw do słoików, zalanie przygotowanym roztworem, na zakręceniu słoików i naklejeniu etykietek kończąc. Teraz uczniowie mogą na własne oczy zobaczyć proces fermentacji, a już niedługo spróbować własnoręcznie ukiszonych ogórków!